ReNEW helpt bedrijven afval herwaarderen

VITO maakt sinds 2013 deel uit van het Europese expertisenetwerk ReNEW. In totaal 19 kennis- en onderzoekspartners uit Noordwest-Europa slaan via ReNEW de handen in elkaar voor de valorisatie van verschillende afvalstromen.

Het innovatienetwerk ReNEW stimuleert innovatie in de afvalsector van Noordwest-Europa via technologieontwikkeling en beleidsondersteuning. De ReNEW-partners demonstreren nieuwe technologieën en ontwikkelen eveneens een innovatie-roadmap.

Wat doet VITO?

De VITO-onderzoekers geven Europese visibiliteit aan de Vlaamse inspanningen en successen op vlak van van duurzaam materialenbeheer en inspireren daarmee beleidsmakers, onderzoekers en bedrijfsleiders uit andere landen in Noordwest-Europa. Op die manier effent VITO mee het pad naar een Europese kringloopsamenleving, die afval benut als een grondstof en materialen volledig hergebruikt.

VITO richt haar focus op de recyclage van chroomrijke metaalslakken afkomstig uit de productie van roestvrij staal. Ze herwint zuiver chroom en verwerkt het residu van de slakken tot hoogwaardige bouwmaterialen.

Daarnaast zorgt VITO, via bioraffinage, voor de valorisatie van organische afvalstromen zoals oud papier. De aanwezige organische stoffen worden biologisch omgezet in waardevolle chemicaliën. Uit het resterende materiaal kan bio-energie gewonnen worden.

ReNEW in cijfers
  • Partnerproject van 19 kennis- en onderzoekspartners uit 5 Europese landen
  • Looptijd: januari 2013 – juni 2015
  • Budget: € 4.880.000, waarvan Interreg IVB North West Europe € 2.440.000 bijdraagt
Het innovatienetwerk ReNEW stimuleert innovatie in de afvalsector van Noordwest-Europa via technologieontwikkeling en beleidsondersteuning.