VITO organiseert Dag van de Wetenschap

Tijdens de vierde editie van de Dag van de Wetenschap, op zondag 23 november 2014, gaf VITO het grote publiek op drie locaties in Vlaanderen een unieke kijk achter de schermen.

De Dag van de Wetenschap is het grootste wetenschapsevenement in Vlaanderen en Brussel. In november 2014 vonden in totaal meer dan 34.000 kijklustigen hun weg naar tal van Vlaamse universiteiten en hogescholen, musea, innovatieve bedrijven, doe-centra, sterrenwachten, onderzoeksinstellingen, …. Ook VITO zette haar beste beentje voor, met een programma boordevol demonstraties, doe-momenten en aha-ervaringen.

In het Logistiek Innovatie- en Trainingscentrum (LiTC) in Laakdal etaleerde VITO haar vloot aan elektrische voertuigen voor de weg, het spoor en de binnenvaart. Daarnaast demonstreerden onderzoekers hoe VITO bedrijven op weg helpt naar een kringloopeconomie. Zo bevatten heel wat afgedankte gsm’s of industriële afvalstromen waardevolle metalen, die via innovatieve technieken uitgezuiverd en hergebruikt kunnen worden.

In het SUNBUILT-laboratorium van VITO en Thomas More Kempen in Geel leerden bezoekers dat algen als bron van eiwitten, vetten en suikers een interessante hernieuwbare grondstof vormen. In de pilootinstallatie worden micro-algen opgekweekt tot een grootte waarop ze geoogst, gekraakt en gevaloriseerd kunnen worden. Het water waarin ze groeien, wordt achteraf opgevangen, gezuiverd en hergebruikt.

Bij CMOSIS in Berchem kregen bezoekers te zien hoe drones, die VITO mee ontwikkelde, ingezet kunnen worden om landbouwgebieden in kaart te brengen. De drones zijn voorzien van een spectrale camera met een CMOSIS-beeldsensorchip en een hyperspectrale filter van imec. Die camera kan de kleinste lichtverschillen in en rond de vegetatie detecteren, zodat de gezondheidstoestand van de landbouwgewassen nog beter kan worden opgevolgd. De beelden worden verwerkt tot gebruiksklare kaarten, die landbouwers snel en accuraat informatie geven over de status van hun veld.

VITO zette haar beste beentje voor, met een programma boordevol demonstraties, doe-momenten en aha-ervaringen.