250 leerlingen proeven van “het leven zoals het is” in VITO

In het kader van ‘Wetenschap in de kijker’, een initiatief van de Vlaamse overheid, liepen ruim 250 leerlingen uit het secundair onderwijs eind oktober 2014 een halve dag mee met onderzoekers van VITO. De scholieren leerden bij over VITO’s expertisedomeinen en mochten ook zelf de handen uit de mouwen steken.

Voor 'Wetenschap in de kijker' mochten leerlingen uit de derde graad ASO of TSO voor een halve dag de labojas van een wetenschapper aantrekken. Bij VITO maakten ze kennis met duurzame oplossingen voor de maatschappelijke en economische uitdagingen van vandaag en morgen: de effecten van de milieuvervuiling en onze levensstijl op de gezondheid van de steeds ouder wordende mens en de voedsel-, energie- en grondstoffenschaarste. De jongeren maakten zelf plastic uit planten, maten gezondheidsparameters met innovatieve technieken (bijvoorbeeld via een foto van het netvlies), verwerkten satellietgegevens tot een kaart, reden (mee) met elektrische wagens, bouwden een energie-intelligent huis en leerden bij over de kringloopeconomie.

‘Wetenschap in de kijker’ is een initiatief van de Vlaamse overheid. Het nodigt leerlingen uit de derde graad van het secundair onderwijs uit om te proeven van wetenschappelijk onderzoek aan universiteiten, hogescholen en wetenschappelijke instellingen. Het doel is hen via hands-on activiteiten uit de praktijk warm te maken voor een wetenschappelijke studierichting.

Leerlingen uit de derde graad ASO of TSO trokken voor een halve dag de labojas van een wetenschapper aan.