Duurzame koolstofvezels zetten Europa op de kaart

Koolstofvezels worden in verschillende toepassingen gebruikt: van lichtgewicht fietsen tot de bladen van windturbines. Koolstofvezels worden ingezet wanneer een laag gewicht gecombineerd wordt met een hoge sterkte. Een nieuwe productiemethode met innovatieve vezels, op basis van gerecycleerd plastic, moet Europa als cleantech-speler op de kaart zetten.

Het Europese NEWSPEC-project, een consortium van bedrijven en onderzoeksinstellingen waar ook VITO deel van uitmaakt, stuurt aan op een groene revolutie in de productie van koolstofvezels. Tussen 2013 en 2017 willen de partners een innovatieve koolstofvezel op de markt brengen die vervaardigd wordt uit polyethyleen (een veelgebruikte en goedkope kunststof). De Verenigde Staten en Japan zijn momenteel de wereldleiders op de koolstofvezelmarkt. Europa wil zich ten opzichte van hen profileren aan de hand van milieuvriendelijk geproduceerde en goedkopere koolstofvezels, die hun weg zullen vinden in de auto-industrie, maar ook in sportartikelen zoals fietsen, skimateriaal of helmen. De NEWSPEC-partners zullen elke productiestap onder de loep nemen en innovatieve technologieën inzetten die de milieu-impact en het energieverbruik van de koolstofvezelproductie doen dalen.

Wat doet VITO?

VITO heeft een grote expertise in atmosferische plasmatechnologie. Een gespecialiseerde onderzoeksgroep bekijkt momenteel op pilootschaal hoe atmosferische plasmatechnologie een alternatief kan bieden voor de optimale afwerking van het vezeloppervlak, en op die manier kan bijdragen aan de duurzame productie van de koolstofvezels van de toekomst.

NEWSPEC: facts & figures
  • Project binnen het Europese Zevende Kaderprogramma met 13 partners uit 7 landen
  • Looptijd: november 2013 – november 2017
  • Budget: € 10.045.000, waarvan de Europese Commissie € 7.394.000 bijdraagt
Europa wil zich ten opzichte van hen profileren aan de hand van milieuvriendelijk geproduceerde en goedkopere koolstofvezels, die hun weg zullen vinden in de auto-industrie, maar ook in sportartikelen zoals fietsen, skimateriaal of helmen.