Automatische scheiding van vuurvast materiaal maakt hoogwaardige recyclage mogelijk

Vuurvaste materialen zijn onmisbaar bij productieprocessen op hoge temperatuur. Maar hun verbruik genereert ook vuurvast afval. Met het Europese FP7-project REFRASORT zet VITO in op een slimme sorteertechniek die het hergebruik van dat afval mogelijk maakt.

De recyclage van vuurvast afval staat nog in de kinderschoenen. Slechts 5 procent van deze afvalstroom wordt hergebruikt voor de productie van nieuw vuurvast materiaal. De overige 95 procent belandt op de afvalberg of wordt – in het beste geval – gebruikt bij de aanleg van wegen (als grindvervanger in beton). Bij gebrek aan gerecycleerd productiemateriaal is de Europese industrie momenteel sterk afhankelijk van primaire grondstoffen. De druk om de hoeveelheid vuurvast afval te verminderen en de kringloop te sluiten neemt toe: de grondstoffen worden schaarser, de prijzen ervan stijgen en de milieuwetgeving verstrengt.

Willen we vuurvast materiaal kwaliteitsvol recycleren en hergebruiken, dan is een efficiënte scheiding op basis van de chemische samenstelling én een doeltreffende verwijdering van onzuiverheden noodzakelijk. In het kader van REFRASORT (Refractory Sorting and Recycling), en samen met industriële partners en onderzoekscentra, zet VITO daarom in op de ontwikkeling van een innovatieve sorteertechniek. Die is niet-destructief en moet de zuiverheid van de vuurvaste afvalstromen verhogen, waardoor bij de productie van nieuw vuurvast materiaal het hergebruik kan stijgen van 5 naar 20 procent.

Wat doet VITO?

Als projectcoördinator voor REFRASORT staat VITO in voor de algemene projectopvolging en communicatie met de Europese Commissie. Verder is VITO ook sterk betrokken bij de karakterisering van de materialen, en biedt ze ondersteuning bij de uitwerking van het geïntegreerde proces.

REFRASORT: facts & Figures
  • Partnerproject van 7 partners uit 3 landen
  • Looptijd: november 2013 – oktober 2016
  • Budget: € 2.380.000, waarvan de Europese Commissie € 1.750.000 bijdraagt
De druk om de hoeveelheid vuurvast afval te verminderen en de kringloop te sluiten neemt toe: de grondstoffen worden schaarser, de prijzen ervan stijgen en de milieuwetgeving verstrengt.