Slimme laserkop maakt herstel- en productietechnologie interessant voor bedrijven

Lasercladding is een techniek om industriële materialen op een duurzame manier te coaten of te herstellen. Via het Europese ALAS-project werkte VITO mee aan een slimme laserkop die cladding nog makkelijker, beter controleerbaar en sneller maakt.

Lasercladding is een technologie die een optimaal hechtende metallische deklaag aanbrengt op industriële materialen. Het is uitstekend geschikt om op een veilige en accurate manier coatings aan te brengen, reële componenten in 3D te maken of metalen oppervlakken te herstellen.
  
Een consortium van Europese bedrijven en kennisinstellingen boog zich tussen 2012 en 2014 over de be-staande cladding-techniek. Met de steun van de Europese Unie ontwikkelden de partners binnen het ALAS-project (Adaptative LASer cladding System with variable spot sizes) een slimme laserkop. Die laat toe om met variabele spotbreedte te cladden, wat de rendabiliteit van het claddingproces ten goede komt. Bovendien kan een constante kwaliteit van de aangebrachte lagen gegarandeerd worden. Een derde troef is een vereenvoudigde interface, die operators toelaat om op eenvoudige wijze complexe claddingsporen te programmeren. De nieuwe laserkop brengt de integratie van de techniek in de industrie steeds dichterbij.

Wat doet VITO?

VITO is al vijftien jaar expert in lasercladding en heeft samen met de industrie al tal van demonstratiepro-jecten uitgevoerd. Samen met AIMEN en Fraunhofer assembleerde VITO een prototype van de claddingkop, die in de laserlabs van VITO getest werd.

ALAS in cijfers
  • Partnerproject van 8 partners uit 5 Europese landen
  • Project binnen het Europese Zevende Kaderprogramma voor KMO’s FP7-SME (2007-2013)
  • Looptijd: september 2012 - september 2014
  • Budget: € 1.472.000 euro, waarvan de Europese Unie € 1.076.000 bijdraagt
De nieuwe laserkop brengt de integratie van de techniek in de industrie steeds dichterbij.