Onbemande vliegtuigen monitoren kust en heide

In het voorjaar van 2014 gaf VITO enkele onbemande vliegtuigen van het Cruiser-type een eerste luchtdoop. In het kader van de Europese projecten LUMEN en AIRBEAM zullen ze vanaf 2015de kustwacht bijstaan bij observatieopdrachten boven de Noordzee. Ze zullen ook worden ingezet om de Kalmthoutse Heide te monitoren.

De UAV’s (Unmanned Aerial Vehicles) die VITO in mei 2014 op het militaire vliegveld van Weelde de lucht in liet, zijn paradepaardjes op het vlak van teledetectie. Het gaat om Cruiser-vliegtuigen met een gewicht van 35 kg en een spanwijdte van 4 meter, die 4 tot 6 uur in de lucht kunnen blijven. Ze halen een hoogte van 3 à 4 kilometer en kunnen tot 50 kilometer ver aangestuurd worden. Bovendien kunnen ze uitgerust worden met hyperspectrale sensoren, high definition-videocamera’s en andere hoogtechnologische snufjes. Aangezien ze over een transpondersysteem beschikken, dat de veiligheid in het Belgische luchtruim garandeert, kunnen ze worden ingezet om moeilijk bereikbare gebieden te monitoren.

In het kader van het Europese LUMEN-project kunnen de UAV’s worden ingezet boven de Noordzee en de Belgische rivieren, om toe te zien op overstromingen of illegale lozingen door schepen. In het kader van het AIRBEAM-project kunnen ze dienen om de Kalmthoutse Heide te monitoren. Er is echter één belangrijke voorwaarde: de bijsturing van de wetgeving voor UAV’s, die momenteel enkel rond modelluchtvaartterreinen of voor onderzoeksdoeleinden ingezet mogen worden.

Wat doet VITO?

VITO ging aan de slag met UAV’s van Spaanse makelij, die het afstelde voor teledetectie. VITO hoopt de Cruisers vanaf het voorjaar van 2015 in te kunnen zetten.

LUMEN: facts & figures
  • Partnerproject tussen 4 Europese partners uit 2 landen
  • Looptijd: 24 maanden
  • Budget: € 1.200.000
AIRBEAM : facts & figures
  • Partnerproject tussen 21 Europese partners uit 12 landen
  • Looptijd: 36 maanden
  • Budget: € 1.300.000
Het gaat om Cruiser-vliegtuigen met een gewicht van 35 kg en een spanwijdte van 4 meter, die 4 tot 6 uur in de lucht kunnen blijven. Ze halen een hoogte van 3 à 4 kilometer en kunnen tot 50 kilometer ver aangestuurd worden.