Aardobservatie helpt Afrikaanse boeren bij landbouwverzekering

Samen met 6 internationale partners onderzoekt VITO hoe satellietbeelden kunnen bijdragen tot de ontwikkeling van nieuwe landbouwverzekeringsproducten. Die kunnen Afrikaanse boeren helpen om hun gewasopbrengsten beter verzekerd te krijgen.

Via aardobservatie kunnen wetenschappers van VITO de toestand van een landbouwgewas vanuit de ruimte efficiënt opvolgen. Sinds 1988 werden via satellieten dagelijkse beeldopnamen van de aarde gemaakt. Door die archiefbeelden te vergelijken met actuele opnamen, evalueren de onderzoekers bijzonder accuraat de impact van natuurfenomenen op gewassen en hun opbrengsten.

Samen met zes internationale partners bekijkt VITO hoe satellietbeelden beter gebruikt kunnen worden om kleine boeren in Afrika te helpen bij het verzekeren van hun gewassen. Bij landbouwverzekeringen staat de detectie van gewasschade immers centraal, en via satellietbeelden kan dat op een overzichtelijke en objectieve manier gebeuren. 

In de zomer van 2013 werden in Senegal 6 verschillende verzekeringsmodellen over 4 verschillende regio’s getest, met de financiële steun van de Weather Risk Management Facility (WRMF) van het International Fund for Agricultural Development (IFAD). Op basis van de satellietgegevens werden verschillende potentiële indexen opgesteld. Die hielden rekening met de karakteristieken van de landbouw, de vegetatie-eigenschappen, de bodemvochtigheid en de regenval. Modellering hielp om deze indexen om te vormen naar een indexverzekering, die boeren in een bepaalde periode van het groeiseizoen verzekert tegen bepaalde natuurfenomenen, zoals droogte. Blijft de ontwikkelde index voor bepaalde gebieden in een bepaalde periode onder de verwachting, dan betaalt de verzekeraar een schadevergoeding uit.

Wat doet VITO?

VITO is expert in gewasopvolging op basis van data die in ‘near real time’ geleverd worden. Voor het IFAD-project in Senegal werd deze kennis gebruikt om eigen indexen en verzekeringsproducten te ontwikkelen. Daarnaast is VITO wetenschappelijk coördinator, staat ze in voor de communicatie met het internationale evaluatiecomité en valideerde ze de Senegalese veldgegevens.

Aardobservatie in Afrika: facts & figures
  • Partnerproject van 7 internationale partners
  • Budget: € 500.000
Samen met zes internationale partners bekijkt VITO hoe satellietbeelden beter gebruikt kunnen worden om kleine boeren in Afrika te helpen bij het verzekeren van hun gewassen.