Noodalarm waarschuwt voor verontreiniging door zware metalen

In het snel industrialiserende China neemt de milieuverontreiniging door zware metalen hand over hand toe. Om het probleem in te dijken ontwikkelde VITO METALERT, een noodreactiesysteem voor de Chinese overheid.

Vooral in de Zuid-Chinese provincies Hunan en Guangdong, waar de Chinese non-ferro-mijnbouw en de metaalindustrie sterk verankerd zijn, vormen incidentele lozingen een groot probleem. In samenwerking met de Chinese overheid, het Nederlandse onderzoekscentrum TNO en twee lokale partners – de Chinese Academy for Environmental Planning (CAEP) uit Beijing en het Provincial Environmental Science Institute (CPESI) uit Chenzhou – ontwikkelde VITO een noodreactiesysteem. Dat slaat alarm wanneer zware metalen geloosd worden in oppervlaktewater.

De software is gebaseerd op modellen die VITO de afgelopen jaren ontwikkelde om onder meer de zwaremetalenvervuiling in de Kempen te simuleren. METALERT laat toe om bij noodsituaties te voorspellen hoe de verontreiniging zich in het water zal verspreiden. Die info kan de overheid gebruiken om concrete maatregelen te nemen, zoals een verbod op het gebruik van bevuild rivierwater.

Wat doet VITO?

VITO ontwikkelde het noodreactiesysteem en leidt binnen METALERT lokale overheden op om met de software aan de slag te gaan. Verder onderzoek zal uitwijzen of de modellering ook toegepast kan worden in andere Chinese provincies.

METALERT in cijfers
  • Partnerproject van 4 partners uit België, Nederland en China
METALERT laat toe om bij noodsituaties te voorspellen hoe de verontreiniging zich in het water zal verspreiden.