Drones voor een duurzame productieverhoging van de aardappel- en perenteelt

Drones met een slimme camera zijn uitermate geschikt om landbouw- en fruitgewassen te monitoren. VITO’s dronetechnologie helpt landbouwers en fruittelers om hun productie op een duurzame manier te verhogen.

De aardappelteelt is een van de grootste productiestromen van onze landbouwsector. VITO, CRA-W en de Universiteit van Luik zijn in samenwerking met de Belgische aardappelhandel en -verwerkende industrie gestart met het iPot-project. Samen werken ze aan een online platform dat informatie over de groei en ontwikkeling van aardappelen centraliseert. Met de informatie kunnen landbouwers en aardappelverwerkers bijvoorbeeld het ontwikkelingsstadium van het gewas en de mogelijke oogstdatum inschatten, of de rendabiliteit van de productiegebieden in kaart brengen. Het gaat om gegevens die worden verzameld via controles op het veld, maar ook op basis van waarnemingen vanuit de lucht via drones, en vanuit de ruimte via satellieten.

In perenboomgaarden biedt de meettechnologie van VITO nog een extra dimensie. Via het SNEDEBAC-project, dat VITO samen met het Proefcentrum voor Fruitteelt opzette, speuren onbemande vliegtuigen naar symptomen van bacterievuur. Die ziekte komt voornamelijk bij perenbomen voor en zorgt ervoor dat peren uit het Hageland en Haspengouw aan strenge handelsbeperkingen gebonden zijn. In vergelijking met traditionele aardobservatiesystemen zijn de VITO-drones boven de boomgaarden veel flexibeler in gebruik. Een belangrijk pluspunt is nog dat ze uiterst gedetailleerde beelden kunnen maken, waarbij 1 pixel overeenkomt met 1 vierkante centimeter.

Wat doet VITO?

VITO blinkt uit in aardobservatie en beeldanalyse. Op basis van aardobservatiedata werkt ze via iPot en SNEDEBAC mee aan de ontwikkeling van online geo-platformen voor landbouwers en fruittelers.

iPot in cijfers
  • Partnerproject van 4 Belgische partners: VITO, CRA-W, de Universiteit van Luik en Belgapom
  • Looptijd: juni 2014 – juni 2017
  • Budget: € 305.000
SNEDEBAC in cijfers
  • Partnerproject van VITO en het Proefcentrum voor Fruitteelt
  • Looptijd: februari 2014 – januari 2017
  • Budget: € 150.000
Met de informatie kunnen landbouwers en aardappelverwerkers bijvoorbeeld het ontwikkelingsstadium van het gewas en de mogelijke oogstdatum inschatten, of de rendabiliteit van de productiegebieden in kaart brengen.