Drones brengen elk detail van landbouwgebieden in kaart

Hyperspectrale camerasystemen, gemonteerd op bemande vliegtuigen, bieden al jaren een meerwaarde voor de monitoring van landbouwgewassen, bos of andere vegetatie. Via het COSI-programma ontwikkelde VITO nu ook een variant voor drones.

Hyperspectrale camerabeelden, die verschillende spectrale banden opnemen, zijn een grote troef bij het opvolgen van landbouwgewassen. Elke pixel van een hyperspectraal beeld bevat immers informatie van zowel zichtbaar als infrarood licht. Daardoor kunnen heel wat aspecten van vegetatie veel preciezer en vroegtijdiger gemonitord worden dan voorheen: de gezondheid van planten en hun stressniveau, een gebrek of een teveel aan bemesting, ziektes, ….

VITO voert al jaren vluchtcampagnes uit met gevoelige, maar logge hyperspectrale camera’s die onderaan bemande cameravliegtuigen bevestigd worden. In vergelijking daarmee zijn compacte drones van het type octocopter een stuk efficiënter en goedkoper. Een drone is wendbaarder en is in staat om op lage hoogte tal van bijkomende details te registreren. In het kader van het Vlaamse COSI-project bouwde VITO een compacte en lichte hyperspectrale camera, met behulp van een slimme chip en een filter ontwikkeld door imec, het Vlaamse onderzoekscentrum voor nano-elektronica.

Wat doet VITO?

VITO voert momenteel testen uit met de COSI-drone, onder meer boven een proefveld voor fruitteelt in Sint-Truiden. Ze bouwde de nieuwe camera rond een chip van imec, ontwikkelde aangepaste software voor een verbeterde hyperspectrale beeldverwerking en werkt aan applicaties die gebruikmaken van de hyperspectrale beelden.

Heel wat aspecten van vegetatie kunnen nu veel preciezer en vroegtijdiger gemonitord worden dan voorheen: de gezondheid van planten en hun stressniveau, een gebrek of een teveel aan bemesting, ziektes, ….