Staalafval gerecycleerd tot nieuw bouwmateriaal

Het Belgische bedrijf Recoval opende in oktober 2014 een pilootinstallatie om bouwmaterialen te produceren op basis van CO2 en staalslakken, een afvalproduct van de staalindustrie. VITO stond mee aan de basis van deze vernieuwende technologie.

Vanuit Farciennes, in het oosten van de provincie Henegouwen, is Recoval een internationale speler in de verwerking en valorisatie van afvalstoffen uit de staalindustrie. Een intense samenwerking met VITO, de academische wereld en enkele onafhankelijke experts resulteerde in een innovatieve gepatenteerde technologie voor de verwerking van de staalslakken.

Met deze technologie brengt Recoval als wereldpionier carbstone op de markt, een robuust bouwmateriaal dat ontstaat door staalslakken (afvalproducten uit de staalindustrie) te behandelen met CO2. Bij de productie wordt geen cement gebruikt. De bouwmaterialen zijn vergelijkbaar met een harde kalksteen die sterker is dan beton. Niet alleen wordt CO2 daardoor ingekapseld, het proces is ook minder energie- en CO2-intensief dan de productie van klassieke stenen. De nieuwe productiemethode met CO2 kan eenvoudig op andere reststromen worden toegepast.

Wat doet VITO?

Als onafhankelijk expert levert VITO technologische expertise rond de valorisatie van industrieel afval en stond ze mee aan de basis van de ontwikkeling van de technologie. Daarbij kon VITO een beroep doen op haar eigen geavanceerde testfaciliteiten.

CARMAT in cijfers
  • Opgestart: oktober 2014
  • Totaalbudget: € 10.800.000
  • Subsidies van het Waalse Gewest en het Marshallplan
Een intense samenwerking met VITO, de academische wereld en enkele onafhankelijke experts resulteerde in een innovatieve gepatenteerde technologie voor de verwerking van de staalslakken.