Microsatelliet PROBA-V zoomt in tot op 100 meter

Eind 2013, minder dan een jaar na de lancering, was de Belgische microsatelliet PROBA-V al volledig operationeel. PROBA-V slaagt er intussen in om beelden te maken tot een resolutie van 100 meter.

De microsatelliet PROBA-V werd op 6 mei 2013 de opvolger van de SPOT-VEGETATION-satellieten. Ze is in de eerste plaats bedoeld voor vegetatie- en landbouwmonitoring via multispectrale satellietbeelden. PROBA-V is uitgerust met drie camera’s die samen het aardoppervlak over een afstand van 2.250 km in beeld nemen. Initieel was het de bedoeling om enkel beelden op te nemen met een resolutie van 300 m, maar de kwaliteit van de beelden blijkt zo goed dat er inmiddels ook opnamen mogelijk zijn met een resolutie van 100 m, weliswaar enkel in de centrale 500 km van de opnamestrook. Om het volledige aardoppervlak in beeld te brengen met een resolutie van 100 m, zijn nauwelijks 5 dagen nodig.

Dankzij de uiterst scherpe foto’s kunnen wetenschappers landbouwgewassen en vegetatie accurater opvolgen. Er is maar één nadeel: omdat elke regio slechts om de vijf dagen wordt opgenomen, kan het in bepaalde regio’s geruime tijd duren voordat wolkenvrije beelden kunnen worden opgenomen. Het consortium achter PROBA-V werkt momenteel echter aan een opvolger die dagelijks het volledige aardoppervlak met een resolutie van 100 m in beeld zal brengen.

Wat doet VITO?

VITO verwerkt en verspreidt alle gegevens die PROBA-V genereert. Het ontwikkelde een specifieke verwerkingsketen die de multispectrale camerabeelden van de sensor vertaalt naar beelden die bruikbaar zijn voor vegetatie- en landbouwmonitoring.

PROBA-V in cijfers
  • Microsatelliet ontwikkeld door een Belgisch consortium in opdracht van de Europese Ruimtevaartorganisatie (ESA)
  • Start operaties: december 2013
Dankzij de uiterst scherpe foto’s kunnen wetenschappers landbouwgewassen en vegetatie accurater opvolgen.
Andrew M. Davidson

Check out the Proba-V Gallery. A small satellite for vegetation monitoring. ow.ly/FdDLz @ESA @VITObelgium