EnergyVille in duurzaam hoofdkwartier

In april 2014 werd in Genk de eerste steen gelegd van het nieuwe hoofdkwartier van EnergyVille: een campus van 15.000 m² waar VITO, de KU Leuven en imec hun onderzoek naar groene stedelijke energie zullen bundelen. De campus maakt deel uit van het gloednieuwe wetenschapspark ThorPark.

Onder de noemer EnergyVille bundelen de KU Leuven, VITO en imec hun expertise en onderzoek rond duurzame energie en intelligente energiesystemen. Voor het gebouw  krijgt EnergyVille steun van de Stad Genk, LRM (Limburgse Investeringsmaatschappij), POM Limburg (Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij) en de Europese structuurfondsen. De campus van EnergyVille wordt een toonbeeld van energieneutraliteit, met zonnepanelen en een slim warmtegebruik via warmtepompen, een warmtenet en nieuwe warmte-opslagtechnieken. EnergyVille hoopt het gebouw in 2015 in gebruik te nemen.

Het eerste gebouw van ThorPark was de IncubaThor, in oktober 2014 de gastlocatie voor de EnergyVille Business Day. Vooraanstaande experts uit de Europese energiesector gingen er met elkaar in debat. Verder namen ook verschillende bedrijven deel aan workshops over de onderzoeksthema’s van EnergyVille: thermische energiesystemen, de fysische integratie van hernieuwbare energiebronnen, de interoperabiliteit van toekomstige energiemarkten en interfaces voor elektriciteitsopslag.

Wat doet EnergyVille?

Binnen EnergyVille zet VITO haar kennis van intelligente energiesystemen, zoals smart grids en geavanceerde stedelijke warmtenetten, in voor bedrijven en overheden. Daarnaast ontwikkelt ze innovatieve technologieën voor de energievoorziening van de toekomst.

EnergyVille in cijfers
  • Samenwerking van VITO, KU Leuven en imec
  • Ingebed in netwerken Smart Grids Flanders (Vlaanderen), EIT-KIC InnoEnergy (Europa), Global Smart Grid Federation (internationaal)
  • Looptijd: opgestart in 2012
  • Budget: € 25.000.000
De campus van EnergyVille wordt een toonbeeld van energieneutraliteit, met zonnepanelen en een slim warmtegebruik via warmtepompen, een warmtenet en nieuwe warmte-opslagtechnieken.