Biomerkers kunnen slaagkans niertransplantatie verhogen

Ruim 60 jaar na de eerste succesvolle niertransplantatie wordt er voor de opvolging van weefselafstoting nog steeds beroep gedaan op zeer invasieve biopsies. De histologische controle van biopsies is niet enkel een invasieve methode, maar ook zeer subjectief.

Omdat de nood aan een robuuste, niet-invasieve manier van opvolging dus zeer hoog is, gaat VITO samen met twaalf Europese partners in het BioMargin-project op zoek naar geschikte biomerkers die kunnen aangeven of de transplantatie een succes is.

Binnen het samenwerkingsverband BioMargin gaan Europese wetenschappers op zoek naar nuttige biomerkers. Dat zijn stoffen die in het lichaam (bloed, urine, nierweefsel) aanwezig zijn en informatie bevatten over de gezondheid van de nieuwe nier.

Op termijn hopen we een hulpmiddel te ontwikkelen waarmee ze sneller kunnen zien of de donornier wordt aanvaard door het lichaam en of er geen functieverlies optreedt.

Wat doet VITO?

In samenwerking met de UAntwerpen specialiseert VITO zich in proteomics, of de analyse van alle proteïnen en peptiden in een (deel van) een organisme. Binnen BioMargin analyseren VITO onderzoekers urinestalen van transplantatiepatiënten met al dan niet afwijkende nier-biopsies en bekijken ze welke eiwitten of peptiden in aanmerking komen als biomerker om afstoting te voorspellen.

BioMargin: facts & figures
  • Partnerproject van 13 Europese partners uit 4 landen
  • Looptijd: 1 maart 2013 – 1 maart 2017
  • Budget: € 6.000.000 subsidie van Europese Commissie
Op termijn hopen we een hulpmiddel te ontwikkelen waarmee we sneller kunnen zien of de donornier wordt aanvaard door het lichaam en of er geen functieverlies optreedt.