Biomerkers kunnen darmkanker vroeger opsporen

Een set van 26 unieke eiwitten kan artsen in een vroeg stadium duidelijkheid geven over de ontwikkeling van darmkanker. Tot die conclusie kwam VITO-postdoc Evelyne Maes, die in 2014 een afwerkbeurs voor haar doctoraat ontving van de Vlaamse Liga tegen Kanker (VLK). Het onderzoek verkleint het risico op vergevorderde darmkanker aanzienlijk.

Sinds 2014 is screening op darmkanker in Vlaanderen verplicht voor alle 50- tot 74-jarigen. Dat is nodig, omdat deze vorm van kanker vaak pas in een laat stadium wordt vastgesteld. Momenteel kunnen artsen enkel de stoelgang analyseren op bloedvorming of de dikke darm controleren met een colonoscopie. Die methodes zijn onaangenaam en bieden geen garantie op een sluitende diagnose. Zo blijven kleinere tumoren vaak onder de radar.

Postdoctoraal onderzoeker Evelyne Maes (VITO) kreeg in 2014 een afwerkbeurs van de Vlaamse Liga tegen Kanker om een nieuwe detectiemethode voor darmkanker uit te werken. Ze wist een set van 26 eiwitten te selecteren die kunnen dienen als potentiële biomerkerset. Bij een bloedanalyse kijken onderzoekers naar het expressieniveau van deze eiwitten: wijkt dat niveau af van de normale waarden, dan wijst dat op darmkanker. De biomerkers, kunnen de screening op darmkanker toegankelijker en accurater maken vanaf een vroeg stadium.

Wat doet VITO?

Een van de expertisegebieden van VITO is proteomics: de analyse van alle eiwitten en peptiden in een cel, orgaan of organisme. Het onderzoek van Evelyne Maes is daarvan een uitstekend voorbeeld.
 

Het onderzoek kan het risico op vergevorderde darmkanker aanzienlijk verkleinen.