Speekseltest spoort gevolgen van stress bij kinderen op

VITO ontwikkelt samen met Tulane University uit New Orleans een eenvoudige speekseltest om stress te detecteren. De toekenning van een prestigieuze beurs betekende in 2014 de start van een beloftevol onderzoek.

In november 2014 kreeg VITO-projectleider en onderzoeker Patrick De Boever een beurs van Grand Challenges Explorations, een internationaal beurzenfonds onder de vleugels van de Bill and Melinda Gates Foundation. De beurs geeft De Boever werkingsmiddelen voor een onderzoek naar een eenvoudige methode om de gevolgen van stress bij jonge kinderen te meten. VITO werkt hiervoor samen met Tulane University uit New Orleans.

Bij volwassenen kunnen de kenmerken van chronische stress en de gevolgen ervan op de hersenen vrij goed gemeten worden. Op jonge leeftijd is dat veel moeilijker. Als alternatief voor een bloedprik of een hersenscan wil VITO een speekseltest ontwikkelen die inzicht geeft in de neurologische ontwikkeling van kinderen. Speeksel bevat gevoelige biomerkers zoals DNA en RNA, die vertellen hoe flexibel kinderen omgaan met stress. Eén speekselstripje geeft onderzoekers een idee welke strategie de hersenen ontwikkeld hebben om weerstand te bieden aan stress.

Wat doet VITO?

VITO breidt een bestaande databank uit New Orleans uit met speekselstalen van 10-jarige kinderen uit Roemenië en de provincie Limburg. Het onderzoek van die laatste groep gebeurt in samenwerking met de UHasselt. Op basis van een vergelijkend onderzoek zullen onderzoekers van VITO vervolgens een prototype van de speekseltest uitwerken.

Speeksel bevat gevoelige biomerkers zoals DNA en RNA, die vertellen hoe flexibel kinderen omgaan met stress.
Flanders Today

VITO receives €80,000 grant from Bill & Melinda Gatees Foundation @VITObelgium #flanders #belgium flanderstoday.eu/innovation/vit...