Senioren fietsen virtueel door hun dorp op slimme hometrainer

In samenwerking met de KU Leuven en het woonzorgcentrum Witte Meren uit Mol ontwikkelden onderzoekers van VITO een hometrainer waarmee bejaarden virtueel door hun oude woonplaats kunnen fietsen. Met het project wil VITO de fysieke activiteit bij bejaarden stimuleren en tegelijk hun gezondheid monitoren.

De nieuwe hometrainer is gekoppeld aan een beeldscherm, dat het gevoel van een ritje door het dorp simuleert dankzij beelden van Google Street View. De slimme fiets motiveert de senioren niet alleen om te bewegen, hij levert ook allerlei informatie op over de gezondheid en fysieke activiteit van de fietsende senioren. Denk maar aan trapfrequentie, hartslag, oriëntatievermogen, …. Gezondheidsproblemen als hartfalen of alzheimer kunnen op die manier vroegtijdig worden opgespoord. De hometrainer bezorgt de bewoners van het woonzorgcentrum niet alleen hun dagelijkse portie beweging, maar bevordert ook het sociale contact.

Het interactieve fietsproject werd in september 2014 bekroond met de tweejaarlijkse Janssen Open Innovation Award van de Kempense Innovatieraad en kreeg intussen de steun van de Koning Boudewijnstichting en de VOKA Health Community. Woonzorgcentrum Witte Meren gaat nu op zoek naar een commerciële partner om het project ook elders toe te passen.

Wat doet VITO?

In samenwerking met de KU Leuven ontwikkelde VITO software die mensen toelaat een route door een zelfgekozen omgeving te fietsen. De data die tijdens het fietsen wordt opgeslagen, gebruikt VITO om aan gezondheidsmonitoring te doen.

De hometrainer bezorgt de bewoners van het woonzorgcentrum niet alleen hun dagelijkse portie beweging, maar bevordert ook het sociale contact.
VRT deredactie.be

[VIDEO] - Ouderen herbeleven jeugd dankzij virtuele fietstocht ift.tt/1wHRVCo