Verwarmen we onze huizen binnenkort met aardwarmte?

Geothermie of aardwarmte is een energiebron die de verwarming van gebouwen aanzienlijk duurzamer kan maken. In het kader van het Interregproject GEOHEAT-APP ging VITO/EnergyVille na hoe aardwarmte kan worden opgediept in het grensgebied tussen Vlaanderen en Nederland.

Geothermie is de warmte-energie die opgeslagen zit onder de aardkorst. Net als wind- en zonne-energie is het een lokale en hernieuwbare vorm van energie die bovendien continu of permanent beschikbaar is. Dat biedt voordelen bij de verwarming van gebouwen, omdat het energiekosten voor lange tijd voorspelbaar en stabiel maakt.

Aardwarmte kan worden opgeboord in bepaalde breukzones en uit warmwaterhoudende grondlagen (‘aquifers’). In samenwerking met de Nederlandse partners Grontmij NV en TNO ging VITO in 2013 en 2014 na of het grensgebied tussen Vlaanderen en Nederland daarvoor geschikt is.

Wat doet VITO/EnergyVille?

VITO-onderzoekers stelden potentieelkaarten op voor 4 geothermische reservoirs in het Belgisch-Nederlandse grensgebied en koppelden die aan de lokale energievraag in Antwerpen en Limburg.

GEOHEAT-APP: facts & figures
  • Partnerproject tussen VITO, TNO en Grontmij NV
  • Looptijd: januari 2013 – juni 2014
  • Budget: € 140.367,40
Geothermie is de warmte-energie die opgeslagen zit onder de aardkorst. Net als wind- en zonne-energie is het een lokale en hernieuwbare vorm van energie die bovendien continu of permanent beschikbaar is.