Op zoek naar betere en goedkopere batterijen

Batterijen zijn nodig om flexibiliteit in het energiesysteem in te bouwen. Via het Europese NAIADES-project testen en verbeteren EnergyVille-onderzoekers een nieuw type batterij, meer bepaald Na-ion batterijen.

Laptops, boormachines, elektrische wagens: in elk van deze toestellen zijn herlaadbare lithium-ion-batterijen als vaste energiebron ingebouwd. Lithium is extreem licht en biedt een hoge energiedichtheid, maar het is beperkt voorradig en daarom duur. Batterijen op basis van natrium zijn een goedkoper alternatief in ontwikkeling. Door hun hogere soortelijk gewicht zijn ze minder geschikt voor gebruikelijke toepassingen, maar ze bieden wel interessante mogelijkheden voor de opslag van hernieuwbare energie.

Wat doet EnergyVille?

EnergyVille bouwt de Natrium-ion-batterij op uit verschillende batterijcellen en focust zich op het energiemanagement ervan. EnergyVille gaat na over welke kenmerken het beoogde prototype moet beschikken en zorgt voor een managementsysteem dat de levensduur van de batterij maximaliseert. Resultaat: een goedkopere en performantere batterij.

NAIADES: facts & figures
  • Partnerproject van 10 partners uit 6 landen
  • Budget: € 6.500.000, waarvan € 700.000 voor EnergyVille
Batterijen op basis van natrium zijn een goedkoper alternatief in ontwikkeling.