'Semi-solid flow'-batterij combineert beste van twee werelden

In het project INFLUENCE neemt VITO samen met zes andere Europese partners een nieuw type herlaadbare batterij onder de loep. Die ‘semi-solid flow’-batterij gaat langer mee en biedt mogelijkheden als opslagsysteem in slimme elektriciteitsnetten.

Flowbatterijen maken het, door de ontkoppeling van vermogen en energie, mogelijk om hernieuwbare energie effectief te bufferen. Ze slaan overtollige energie op die door zonnepanelen of een windturbine wordt geproduceerd, en geven die terug op momenten dat die installaties minder produceren. Een bijkomend pluspunt is dat de levensduur van deze batterijen kan worden verlengd. De semi-solid flow-batterij combineert die eigenschappen met de voordelen van klassieke lithium-ionbatterijen.

Met het project willen de onderzoekspartners meer inzicht verwerven in de chemische interacties rond de interface van de hybride batterij. Ze willen specifieke karakteriseringsmethoden bedenken om die interface-processen op een betrouwbare manier te evalueren.

Wat doet VITO in het project?

VITO coördineert het INFLUENCE-project. De onderzoekers van VITO modelleren de interface en gaan die vervolgens experimenteel valideren. Daarnaast werken ze aan een prototype van een herlaadbare batterij die overtollige energie kan opslaan.

INFLUENCE: facts & figures
  • Partnerproject tussen 8 Europese partners uit 6 landen
  • Past binnen het Europese Zevende Kaderprogramma voor onderzoek en technologische ontwikkeling (FP7) van de Europese Commissie
  • Looptijd: september 2013 – augustus 2016
  • Budget: € 3.200.000, waarvan de Europese Commissie € 2.500.000 bijdraagt

Voor meer info en updates surf naar: www.fp7-influence.eu

Flowbatterijen maken het, door de ontkoppeling van vermogen en energie, mogelijk om hernieuwbare energie effectief te bufferen.