Nieuw membraan haalt bio-aromaten uit houtstof

Het onderzoeksplatform Biorizon wil de chemiesector duurzamer maken door de inzet van biomassa als grondstof. Het eerste project uit de pijplijn van Biorizon was OP-Zuid, waarvoor VITO samen met TNO de omzetting van suiker en lignine naar bio-aromaten bestudeerd heeft.

Aromatische verbindingen, kortweg aromaten, horen bij de meest gebruikte stoffen in de chemische industrie. Ze dienen als grondstof voor heel wat hoogwaardige materialen, chemicaliën en coatings. Het merendeel van deze aromaten wordt echter nog steeds van aardolie gemaakt. Binnen Biorizon, een in 2013 opgericht onderzoeksplatform, ontwikkelt VITO samen met de Nederlandse partners TNO en Green Chemistry Campus nieuwe, duurzame technologieën voor de productie van biogebaseerde aromaten.

De expertise van de Nederlandse en Belgische partners werd in 2013 gebundeld in het project OP-Zuid. Daarin concentreerde TNO zich op de valorisatie van suikers en richtte VITO zich op het potentieel van lignine (houtstof) als biomassa.

Wat doet VITO in het project?

Via een innovatieve membraanfiltratie slaagde een onderzoeksteam van VITO erin om de chemische bouwsteen furfural (een grondstof voor chemische stoffen en geneesmiddelen) te scheiden. Ook de fractionering van complexe ligninederivaten werd succesvol uitgevoerd.

Biorizon – OP-Zuid: facts & figures
  • Partnerproject van TNO, Green Chemistry Campus VITO
  • Looptijd: 2013 – 2014
  • Budget: € 2.500.000
Aromatische verbindingen, kortweg aromaten, horen bij de meest gebruikte stoffen in de chemische industrie.