Innovatieve elektrodes als toonbeeld voor duurzame elektrochemie

In 2013 werd binnen VITO de onderzoeksgroep Elektrochemie opgericht. Waar de meeste conventionele chemische reacties gebruikmaken van hoge temperatuur en druk als energiebron, wordt bij elektrochemie de elektrische energie via een elektrode toegevoegd. Dat maakt een breed scala van nieuwe duurzame reacties mogelijk.

De elektrodes die VITO ontwikkelt zijn een slimme doorontwikkeling van klassieke elektrodes. De nieuwe elektrodes zijn gas-poreus waardoor ze in een reactor efficiënt gassen met vloeistoffen kunnen laten reageren. De elektrodes worden gecoat met bioactieve lagen, die bacteriën bevatten. Onder invloed van stroom gaan die bijvoorbeeld een reactie aan met de CO2. Daardoor ontstaan nieuwe biochemicaliën zoals methanol, dimethylether, mierenzuur en andere fijnchemicaliën.

Wat doet VITO?

De ontwikkeling van slimme elektrodes voor de chemie heeft een hoge vlucht genomen. In 2014 werden enkele mijlpalen bereikt:

  • Twee bij VITO ontwikkelde koolstofgebaseerde elektrodes kregen de handelsmerken VITO CoRETM en VITO CasETM toegekend.
  • Sinds het tweede kwartaal van 2014 is de semiautomatische productielijn van elektrodes volledig operationeel.
  • Dankzij het semiautomatische flexibele productieproces en verschillende optimalisatiemethodes kon de productietijd per VITO CoRETM-elektrode verder worden teruggebracht.
De elektrodes die VITO ontwikkelt zijn een slimme doorontwikkeling van klassieke elektrodes.