Europese biotechnologie maakt plastics uit planten

Planten en houtsoorten bevatten heel wat nuttige biomassa, waaruit we bruikbare plastics kunnen ontwikkelen. Via het Europese BioConSepT-project onderzoekt VITO mee hoe dat duurzaam en efficiënt kan.

Nu al slagen biotechnologische bedrijven erin om niet-eetbare plantaardige oliën en houtsoorten als biomassa aan te wenden, waardevolle stoffen op te zuiveren en die vervolgens te gebruiken voor de productie van onder meer bioplastics. Het Europese consortium betrokken in BioConSepT wil die expertise bundelen en verfijnen, en zo komen tot een breder spectrum van bruikbare bio-grondstoffen en innovatieve productietechnieken. Bedoeling is om aan te tonen dat deze aanpak 30 procent goedkoper en duurzamer is dan de traditionele chemische paden.

Wat doet VITO?

VITO is gespecialiseerd in bioconversie, scheidingsprocessen en de combinatie ervan voor de omzettingen van biomassastromen. Deze expertise werd toegepast en uitgediept voor de meest efficiënte productie van organische zuren. Vanuit het BioConSepT-project wil VITO bijdragen aan de overgang naar de biogebaseerde economie en bedrijven ervan overtuigen om op duurzame biotechnologie in te zetten.

BioConSepT: Facts & Figures
  • Partnerproject tussen 31 Europese partners uit 13 landen
  • In het kader van het Europese Zevende Kaderprogramma
  • Looptijd: 2012 ─ 2015
  • Budget: € 13.000.000, waarvan de Europese Unie € 8.900.000 bijdraagt
Deze aanpak is 30 procent goedkoper en duurzamer dan de traditionele chemische paden.