PolyPeptideGroup (PPG)

Om de productie van peptiden optimaal te laten verlopen, sloeg het internationale chemiebedrijf PolyPeptideGroup (PPG) de handen in elkaar met VITO. Een gepatenteerde techniek van VITO sloeg zo goed aan dat het finaal tot een structurele samenwerking met PPG kwam.

Bij de productie van peptiden worden grote hoeveelheden oplosmiddel (solvent) gebruikt. Om het syntheseproces efficiënter te laten verlopen, paste VITO het gepatenteerde Volume Intensified Dilution of kortweg VID toe. De VITO VID-technologie zorgt ervoor dat het solvent continue wordt gerecycleerd, waardoor het solventverbruik met een factor 4 wordt gereduceerd.

De resultaten waren uitstekend: de VITO-technologie maakte het productieproces bij PPG tot 75 procent efficiënter. Dankzij de recyclage is voortaan nog maar een kwart van de vroegere hoeveelheid solvent nodig.

Het topmanagement van PPG benadrukt dat ze deze tijdelijke samenwerking graag wil verankeren in een vaste samenwerkingsstructuur. De rol van VITO als onderzoeks- en ontwikkelingspartner wordt momenteel uitgewerkt binnen een raamovereenkomst.