Solvic wint CEFIC Responsible Care prijs met hulp van VITO

De industriële kringloopsluiting die VITO mee uitdacht voor chemiebedrijf Solvic in Antwerpen werd in 2014 bekroond met een CEFIC Responsible Care Prijs. Via een ingenieuze pilootinstallatie kan Solvic voor de productie van ultrazuiver gedemineraliseerd water terugvallen op afvalwaterstromen uit de eigen productie en van naburige bedrijven.
 
Solvic (een bedrijf van de Solvay-groep) is een van de proeftuinen van het Europese project E4 Water. E4 staat voor Economically and Ecologically Efficient Water Management in the European Chemical Industry. Met de duurzame pilootinstallatie die VITO en Evides bij Solvic uittesten, kan het bedrijf afvalwater omzetten in gedemineraliseerd en ontzout water. Dat 'demiwater' kan Solvic inzetten in zijn productieproces, zodat het minder water hoeft aan te voeren. De installatie levert het bedrijf niet alleen een kostenbesparing en een milieuvoordeel op. Het is ook een typevoorbeeld van een nieuwe, duurzame waardeketen, waardoor het andere bedrijven inspireert.

CEFIC, het Europese samenwerkingsverband van de chemische industrie, beloonde het innovatieve project in 2014 met de CEFIC Responsible Care Prijs in de categorie ‘Leefmilieu’.

Wat doet VITO?

VITO introduceerde Solvic in het Europese onderzoeks- en innovatielandschap en bracht haar technologische expertise op het vlak van membraanprocessen in. VITO voert gespecialiseerde lab- en piloottesten uit om zoute reststromen te zuiveren en te valoriseren.

E4 Water in cijfers
  • Partnerproject tussen 19 Europese partners uit 9 landen
  • 6 industriële proeftuinen, waarvan 2 in België (SOLVIC NV en Procter & Gamble)
  • Looptijd: mei 2012 – april 2016
  • Budget: € 17.000.000, waarvan de Europese Commissie € 11.000.000 bijdraagt.

Voor meer info en updates surf naar: www.e4water.eu

Via een ingenieuze pilootinstallatie kan Solvic voor de productie van ultrazuiver gedemineraliseerd water terugvallen op afvalwaterstromen uit de eigen productie en van naburige bedrijven.